Pracovní trojúhelník

 

Spojení chladničky, dřezu a varné desky nám vznikne pracovní trojúhelník. Po jeho stranách uskutečníme většinu cest v kuchyni, proto je důležité, aby součet jejich délek nebyl příliš velký. Optimální je obvod trojúhelníku do 6 m. 

 

 

Pracovní trojúhelník v kuchyni

Pracovní trojúhelník v kuchyni

  

 

Zóny v kuchyni

 

Každou kuchyň můžeme rozdělit na dílčí tématické části. Každá tato část slouží svému účelu od mytí nádobí, přes jeho uskladnění až po hlavní pracovní část a část se spotřebiči. Funkčně by se měly doplňovat tak, abyste měli usnadněnou práci a zároveň i logicky aby prostor pro uchování chladných potravin nebyl vedle přímých zdrojů tepla. Stejně tak hlavní pracovní část by nemusela být v protilehlém rohu než sporák. I na toto musíme při návrhu Vaší kuchyně myslet a rádi Vám s uspořádáním poradíme. Níže uvádíme příklady vhodných rozmístění kuchyňských zón.

 

 

 

Prostor pro přípravu potravinUložení potravinProstor pro přípravu potravin

 Pracovní zóna
Minimální pracovní plocha by měla mít rozměr aspoň 70 cm, optimální je však délka 120 cm. Pracovní místo by mělo být po obou stranách varné desky, pro odkládání nádobí i uvařených jídel. Výška pracovní plochy se odvíjí od výšky postavy. Výška pracovní plochy by měla být 5-10 cm pod úrovní ohnuté ruky tj 86-92 cm na zemí.  Všechny části pracovní desky by měly být dostatečně osvětleny.

 

 

 

 

 

 

 

 

Rozdělení zón v kuchyni

Rozdělení zón v kuchyni

 

 


 

Nádoby na potravinyNádoby na potraviny

 Umístění skříněk na nádoby na potraviny

 

Kuchyň jednoduchá

Kuchyň jednoduchá

 

 

 

 

Mytí nádobíMytí nádobí - myčkaMytí nádobí

 Dřez a myčka by měly být umístěny v těsné blízkosti.
Tip: výška dřezu je ideální 5 cm nad úrovní ohnuté ruky. V rozmezí 85-106 cm, protože hlavní činnost je na dně dřezu.
Dřez by měl být umístěn minimálně 30 cm od konce pracovní desky. Logické je umístění odpadků ve skříňce pod dřezem. V současné době je v nabídce množství různých odpadkových košů pro tříděný odpad.

Průchod mezi jídelním stolem a kuchyňskou linkou by měl být široký 120-140 cm, minimálně však 100-105 cm.

 

 

 

 

 

Kuchyň dvojdílná
Kuchyň dvojdílná

 

 

 

 

Úložný prostor pro potravinyUkládání potravinÚložný prostor pro potraviny

 Potraviny uložené v zásuvkách jsou přehlednější.


 

 

 

 

 

Kuchyň s ostrůvkem

Kuchyň s ostrůvkem
 
 
 
 
 
Příbory a nádobíUložení nádobíPříbory a nádobí

Zásuvky ArciTech mají nosnost 40 kg, 60 kg a nebo 80 kg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuchyň tvaru G

 

 

 

 

 

ERGONOMIE KUCHYNĚ

 

Existují určitá pravidla, díky kterým bude zabezpečeno plynulé fungování základních činností v kuchyni, od uskladnění potravin, přípravu jídla až po jeho konzumaci, přes umývání a ukládání nádobí.

 

Pracovní trojúhelník

Spojení chladničky, dřezu a varné desky nám vznikne pracovní trojúhelník. Po jeho stranách uskutečníme většinu cest v kuchyni, proto je důležité, aby součet jejich délek nebyl příliš velký. Optimální je obvod trojúhelníku do 6 m.

 

Pracovní zóna

Minimální pracovní plocha by měla mít rozměr aspoň 70 cm, optimální je však délka 120 cm. Pracovní místo by mělo být po obou stranách varné desky, pro odkládání nádobí i uvařených jídel. Výška pracovní plochy se odvíjí od výšky postavy. Výška pracovní plochy by měla být 5-10 cm pod úrvní ohnuté ruky tj 86-92 cm na zemí. Pracovní desky hlubší než 60 cm umožňují umístění horních skříněk v nižší poloze (a tím lépe dosažitelné). Všechny části pracovní desky by měly být dostatečně osvětleny.

 

 

Zóna mytí

Dřez a myčka by měly být umístěny v těsné blízkosti.
Tip: výška dřezu je ideální 5 cm nad úrovní ohnuté ruky. V rozmezí 85-106 cm, protože hlavní činnost je na dně dřezu.
Dřez by měl být umístěn minimálně 30 cm od konce pracovní desky. Logické je umístění odpadků ve skříňce pod dřezem. V současné době je v nabídce množství různých odpadkových košů pro tříděný odpad.

Průchod mezi jídelním stolem a kuchyňskou linkou by měl být široký 120-140 cm, minimálně však 100-105 cm.

 

Zóna vaření

Varná plocha by měla mít výšku 10-17 cm pod úrovní ohnuté ruky tj 75-87 cm nad zemí.Je třeba úpočítat s odkládací plochou minimálně 30 cm. Varná plocha by měla obsahovat odsavač par. Výkon digestoře by měl být 10x vyšší, než je objem vzduchu v místnosti.

 

 

Uspořádání kuchyňské linky

Výroba kuchynských linek na míru Chrudim Pardubice. Uspořádání kuchyně do tvaru L.

Uspořádání kuchyňské linky je důležité a je to základní bod pro to, aby Vaše kuchyň byla praktická a účelná. Ideální uspořádání je v dnešní době sestava ze dvou rovnoběžných linek nebo kombinace rovné linky a ostrůvku. Důvodem je množství spotřebičů, které je obtížné umístit do kuchyní ve tvaru L nebo U.


Při správném naplánování kuchyně se vyhnete špatně využitelným rohům. Důkladným promýšlením se také vyhnete častým chybám, jako je například nedostatek pracovní plochy po obou stranách varné desky, sporák umístěný u stěny, málo výkonná digestoř, špatné rozmístění zásuvek či nedostatek pracovní plochy.

 

Umístění spotřebičů

Chladnička se standardně umisťuje do rohu. Je důležité ponechat u zdi cca 5-7 cm, aby bylo možné pohodlně otevřít dveře chladničky a mrazáku. Po obou stranách varné desky je potřeba ponechat dostatečnou odkládací plochu. Optimální umístění trouby je ve výšce cca 90 cm (dno trouby). Při umístění spotřebičů nad sebou je optimální výška trouby 70 cm. Před myčkou je potřeba prostor 120 cm, pro snadný přístup do myčky.

 

Osvětlení

Na 1 bm pacovní úplochy se doporučuje příkon 13 W.